Julie Jeune, parterapeut og sexolog

Tredje del: Det er ikke nok at elske hinanden

Vi er nu nået til tredje del af kærlighedsopskriften.

Tredje del af kærlighedsopskriften handler om, at der er tre parter i et kærlighedsforhold. Det er desværre ikke nok, at I elsker hinanden. Den tredje part er jeres relation, som I skal passe på som en have, der skal vandes, næres og plejes. 

Kærlighedsopskriften er skabt af sexolog og parterapeut Julie Jeune, som har givet sin viden og indsigt på baggrund af interview med journalist Gitte Jørgensen.

Julie Jeune er også klummeskribent på Femina og har hver uge en side i bladet, hvor hun inspirerer sine læsere til at få kærligheden til at trives og blomstre.

Første del af Kærlighedsopskriften: Du gennemlever dine barndomsmønstre. Læs her:

Anden del af Kærlighedsopskriften: Du skal ud af symbiosen. Læs her:

Når vi har fået indsigt i os selv og den anden og i hvilke barndomssår, vi hver især har med at gøre – og når vi er gået ud af symbiosen og ind i en forbundethed, hvor begge parter har taget ansvar for egne sår og behov  – kommer vi til det allersmukkeste: Det dybe, ærlige og oprigtige kærlighedsmøde.

For en ting er at elske og ville hinanden, en anden ting er at få kærligheden til at cirkulere og leve imellem os. 

De fleste af os har en naiv og romantisk forestilling om kærligheden. Vi tror, det er let nok, hvis bare der er kærlighed. Men når vi åbner os for et andet menneske i dyb kærlighed, tro og tillid, åbner vi ind til det hele – også den smerte og de barndomssår, der ligger i dybet af os.

Så udfordringen er, om vi faktisk formår at leve kærligheden. Vi bruger meget energi på vores karriere, hjem og hobby, og vi laver handlingsplaner og strategier for at lykkes med vores mål. Men når det handler om det vigtigste i livet – kærligheden – tror vi fejlagtigt, at den kører af sig selv, men kærligheden kræver også, at vi investerer i den. 

Vi skal prioritere kærligheden og give plads og tid til hinanden. Vi skal modtage den anden og rumme den anden og ikke mindst åbne os, hengive os og give os selv til den anden.

For at være fuldt nærværende med både os selv og den anden, skal vi ned i kroppen, for det er dernede følelserne er, og det er med kroppen, at vi mærker os selv, og den anden kan mærke os og vores fulde nærvær.

Når vi både mærker og udtrykker vores dybe behov og længsler og er nysgerrige på den andens, tager vi ansvar for vores del af forbundetheden. Så vi kan mødes, udveksle og være der for hinanden. Så lever vi kærligheden. 

Du kender måske følelsen af at være sammen med den, du elsker, og alligevel føles det uengageret og ukærligt. Sådanne øjeblikke, dage eller perioder, kan muligvis få dig til at betvivle kærligheden og forholdet, men årsagen kan blot være, at I ikke har husket at nære, passe og pleje den tredje part i jeres forhold – nemlig selve relationen. Og ikke har gjort jer disponible for den. 

Omvendt kan følelsen af den dybeste forbundethed og af kærlighedens magiske kraft, opstå på få minutter, nogle gange sekunder – når I engagerer jer i hinanden – og bagefter kan I begge gå forandret videre ud i jeres dag og liv.

Hvis du gerne vil have jeres kærlighedsrelation til at leve, kan du åbne dig - og din eventuelle partner - op til kærlighedens transformerende kraft ved at bruge nogle af følgende spørgsmål:

  • Har du besluttet dig for at leve kærligheden og interesserer du dig for, hvad den kræver?
  • Hvad er de små og store ting, der gør, at du føler dig set, elsket og værdsat? Og ved du hvilke små og store ting, som får din partner til at føle de samme følelser?  
  • Hvad skal der til for, at du åbner dig og giver dig hen, og hvilke ting gør, at du trækker dig og betvivler kærligheden?
  • Helt konkret: Hvad skal der til for, at du åbner dit hjerte? Hvilke ord har du brug for, hvilket nærvær, hvilke berøringer, hvilke handlinger, hvilken musik, hvilke blikke ... hvad rører dig og rammer dig? 

Et kærlighedsforhold kræver indsigt, opmærksomhed og engagement. Det kræver, at vi tør kigge dybt ind i os selv og i den anden. At vi hver dag er villige til at være nysgerrige på det mysterium, den anden altid vil være. At vi ikke bare tror, at den anden er som os selv, eller at vi har regnet den anden ud. 

Når vi lever kærligheden, kan dens kraft udrette mirakler. I et kærlighedsforhold kan vi – som intet andet sted - heale og forløse hinanden.

Vi er "bonding animals". Vi har brug for hinanden til at lære os selv at kende, til at regulere vores nervesystem, til at leve og lykkes. 

Sammen kan vi åbne os, røre og blive berørt, opdage nye verdener, støtte, inspirere og løfte hinanden og ikke mindst åbne vores kroppe og vores hjerter.

Sammen kan vi noget, som vi ikke kan alene. Men vi skal turde at vælge kærligheden og ville den. 

Kærlighedsopskriften i tre dele er skabt ud fra interview med parterapeut og sexolog Julie Jeune.

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.