sexolog og parterapeut Holger Spanggaard

Du har nøglen til din partners lyst

Vil du forny din egen og din partners lyst og nydelse? Så er her en masse god, dyb og brugbar inspiration til dig.

Uanset om du er i et fast parforhold, lige har mødt en, du har lyst til at se mere til, eller du er single, kan du udvikle dig og ekspandere din måde at se lyst og nydelse på.

Vi har haft et tema, der handler om, "hvor er kvinder med deres nydelse og lyst i 2023". Hvis du er mand, gør du klogt i at læse med. 😉

Du får inspiration til, hvordan du kan møde din kvinde, og hvordan I kan møde hinanden og nyde sammen. Og i dette indlæg har vi ekstra fokus på mandens lyst og nydelse.

Denne gang har vi Holger Spanggaard, der er sexolog, parterapeut og psykoterapeut, med som gæst på vores blog. Han har et utal af terapeutiske uddannelser bag sig, er privatpraktiserende i København, kursusleder og forfatter til e-bøger og den fysiske bog ”Jeg savner os”.

Vi har givet Holger Spanggaard fem spørgsmål: 

💥 Hvad er vigtigt, når det handler om kvinders nydelse og lyst her i 2023?

Det vigtige er at tale sammen. At I har en løbende samtale, hvor I bliver bevidste om jeres seksualitet, lyst og længsler. Man kommer hurtigt til at putte hinanden i nogle bokse – og alt, der er udenfor boksene, kommer til at visne. Især hvis man har været sammen i noget tid, kan man nemt strande et sted, hvor man føler, at man kender hinanden og ved, hvad der fungerer, når man er sammen.

Jeg synes, vi skal tage vores seksualitet alvorligt og se på den som en opgave, vi har sammen. Vi skal være nysgerrige og åbne og hele tiden blive klogere på hinanden og os selv. Vi kan ikke bare gå ud fra, at vi kender hinandens lyst, begær, fantasier og længsler, for det kan ændre sig. Det, der var godt sidste år, er måske anderledes i dag.

💥 Hvad forhindrer kvinden i at udleve sin lyst?

Den største forhindring er, at kvinden ikke på samme måde som manden er blevet opfordret til at tale om sine seksuelle behov og ønsker. Der er kulturelle normer for hvor mange point, man får for at være seksuelt aktiv og opsøgende.

Det er stadigvæk sådan, at mænd bedre kan prale og lave sjov med, hvor meget sex de har haft, og hvor mange de har prøvet. Kvinder har ikke det samme råderum.

Den gennemsnitlige mand ved typisk mere klart, hvad han vil seksuelt i forhold til kvinden. Han kan bedre formulere sine behov og bedre bede om det og tage initiativ. Han sætter ofte scenen i det seksuelle møde, hvor kvinden er mere afventende.

Konsekvensen kan være, at sex bliver på mandens præmisser. Hvis man ikke er tydelig, er chancen for, at man får det, man gerne vil, mindre. Det klassiske mønster – som selvfølgelig ikke altid er så simpelt, som det lyder – er, at mænd gerne vil lege og afprøve grænser. Han ønsker at prøve at knalde på den ene og anden måde, og det vil han gerne have sin kvinde med på.

Hun er mere på følelser, nærhed og tryghed. Han kommer til at sætte scenen, fordi han har flest fantasier, og han er den mest verbale. Undersøgelser viser, at den, der har flest fantasier, typisk er den, der sætter dagsordenen.

Denne dynamik kan føre ud i, at kvinden prøver at leve op til en seksualitet, som måske ikke helt er hendes egen, og hun er ikke klar over, at hun godt må kræve noget andet.

Det er derfor, det er godt at tale meget sammen. Så kan kvinden udtrykke sine behov og blive mere bevidst om dem, og han kan udtrykke sit behov for at tage chancer og eksperimentere uden at komme til at føle sig afvist.

💥 Hvad forhindrer manden i at udleve sin lyst og nydelse?

Mange mænd tænder på, at han får kvinden til at tænde. Men i forhold til ham selv, så er det hans egne følelser af skam, dårligt selvværd og dårlig selvtillid, der forhindrer ham i at nyde og følge sin lyst.

Det er noget med at stå ved sin egen liderlighed. Det er der ikke mange, der gør. Jeg ved godt, at det er forenklet sagt, og at der er en del, der har gang i vilde sager og afprøver grænser.

Men de fleste har hæmninger omkring sex, som har at gøre med de kulturelle begrænsninger, vi har fået ind med modermælken. Mange mænd tør ikke være liderlige, opsøgende og frække og tage en chance. De hæmmer sig selv. 

Jeg møder mænd i min konsultation, som har rejsningsbesvær. Nogle af dem kan ikke mærke sig selv og har mistet forbindelsen til deres egne fysiske instinkter. De vil gerne være søde og tilpasse sig kvinden, hvilket naturligvis er en god ting at gøre, men ikke, hvis de mister deres eget sexdrive. Den fysiske komponent, der giver en rejsning, er jo impulsen til at række ud, turde noget og lade sig forføre af sine egne rå instinkter.

💥 Hvilket råd vil du give til en mand, hvis han gerne vil hjælpe sin kvinde i retning af mere nydelse og lyst?

Det bedste, du kan gøre, er at give hende masser af kærlighed, omsorg og tryghed, så hun slapper af. Det er en rigtig god start, fordi det giver et godt fundament for at turde give sig hen. Det er også en god ide, at du taler med din kvinde om sex, men du skal være opmærksom på, at hun fungerer anderledes end dig.

Mange mænd siger til kvinden. ”Skal vi have sex nu?”. ”Nej, det har jeg ikke lyst til”, svarer hun, for hun fungerer ikke på den måde. Han føler sig afvist, men forstår ikke, at hun skal forføres.

Lyst og seksualitet starter for hende på en helt anden måde. Det starter med omsorg og opmærksomhed. At han nusser hende, snakker med hende, sender en sms. Hun er nogle gange som en istap, der skal tøs op.

Der har været mange artikler om orgasmegabet. At kvinder får færre orgasmer end mænd. Det er en god ide, at du som mand taler med din kvinde om orgasmer. Hvis det er vigtigt for hende at få orgasmer eller mange orgasmer, må du oppe dig lidt, skabe mere plads til hendes nydelse og hjælpe hende med det.

Min egen oplevelse fra min konsultation og uddannelse, er, at 20 % af kvinderne gerne vil have orgasme hver gang, for 60 % af kvindernes vedkommende er orgasme vigtigt ”bare nogle gange”, og 20 procent af kvinderne har det sådan, at orgasme ikke er så vigtig.

💥 Hvilket råd vil du give til en kvinde, hvis hun gerne vil hjælpe sin mand i retning af mere nydelse og lyst?

Jeg vil igen starte med kærligheden. Giv ham masser af kærlighed, for når vi føler os elsket, er vi mere modige. Kærlighed og omsorg er også den bedste kur mod skam. Nydelse, lyst og seksualitet fungerer i det hele taget bedst i et varmt og trygt parforhold.

Et andet råd, jeg vil give til kvinden, er, at du skal undgå at dømme ham, fordi han har lidt vilde fantasier. ”Skulle vi ikke knalde henne bag det træ eller skulle vi ikke købe noget legetøj”. Måske giver hans ideer og fantasier ikke umiddelbar mening for dig, men prøv at lege med, så godt du kan.

Selvfølgelig skal dine grænser ikke overskrides, og selvfølgelig skal du ikke gøre noget, du ikke vil, men det er en god ide at være åben.

Der er jo mange ting, som man ikke umiddelbart tænder på. Jeg tænder ikke på at tage til en workshop, hvor man lærer at lave desserter eller gå i biografen og se en naturfilm, men det kan vise sig at være hyggeligt og dejligt, når man først er afsted. Den samme attitude kan man med fordel have i sit parforhold. Måske er hans fantasier i starten ikke lige dig, men når I så først er i gang, får du lyst.

Jeg læste en spændende undersøgelse om 80årige kvinders sexliv. De havde ikke så ofte lyst til sex, men de gik med til det for nærhedens og forholdets skyld, og når de så var i gang, fik de lyst, og syntes, det var rart og dejligt at være sammen.

Så – med andre ord – at være åben og nysgerrighed over for hinandens behov, giver det bedste udgangspunkt for at skabe mere nydelse og lyst sammen.

Vil du have mere inspiration fra Holger Spanggaard?

Der er rigtigt meget godt at hente på hans hjemmeside. Blandt andet gratis E-bøger med titlerne ”10 erotiske arketyper” og ”Få verdens bedste parforhold på ti uger”. 

Bogen ”Jeg savner os – en guide til nærhed, fortrolighed og kærlighed” kan også findes her. Du kan få de tre første kapitler gratis.

💥 Fik du læst de første blogindlæg i vores tema om ”kvinders nydelse og lyst”:

Første del: Julie Jeune. ”Slip din kraft fri.” 

Anden del: Ketti Bueno Ferrer. ”Nydelse er ikke noget, du går til.” 

 

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.