Julie Jeune

Slip din kraft fri

Vi er i begyndelsen af et nyt år. Totusindogtreogtyve. Og nye år lægger op til ny begyndelse – og ny status.

Her på XO Your Life lægger vi for med en 2023-status, der handler om, "hvor er vi nu, når det handler om kvinders lyst og nydelse". Har kvinder frigjort deres lyst? Nyder kvinder deres krop og seksualitet? Hvilke begrænsninger er der i forhold til kvinders nydelse og lyst - og hvilke muligheder er der?

Og lad os sige det med det samme. Denne ”vi-tager-temperaturen-på-hvor-kvinder-er-i-dag” er skrevet til kvinder, men hvis du er en mand, gør du klogt i at læse med. Du vil få inspiration til, hvordan du kan møde din kvinde, og hvordan I kan møde hinanden og heale sammen.

Vi vil have flere eksperter på banen i løbet af januar. Som den første har vi indbudt sexolog og parterapeut Julie Jeune, der også er ugentlig klummeskribent på Femina, til at svare på fem spørgsmål, der tager pulsen på, hvor er kvinder med deres lyst, nydelse og seksualitet i 2023.

Sexolog og parterapeut Julie Jeune svarer på følgende spørgsmål:

💥 Hvordan har kvinders lyst og nydelse det i 2023?

Jeg synes, det er tankevækkende, at det stadig er sådan, at hvis en kvinde har et meget aktivt sexliv, kan hun blive kaldt billig eller en luder. Hvis det samme er tilfældet for en mand, er han bare potent og viril og damernes ven. Sårerne på den kvindelige seksualitet er så dybe, at selv om man føler sig fri og frigjort, og er en bevidst feminist, kan man bære på skam, sår og seksuelle "nedlukninger". Der er ikke særlig mange kvinder, der har det sådan, at ”yes, hvor er det fantastisk, at jeg har så meget lyst, og at jeg er sådan et sprudlende og kraftfuldt seksuelt væsen”.

💥 Hvorfor er der stadig forskel på, hvordan lyst opfattes?

Noget af det, vi skal vide, er, at den kvindelige seksualitet er ekstremt kraftfuld, men den har været undertrykt i århundreder af patriarkalske samfund, hvor manden kontrollerede og ejede kvinden. Igennem historien har det været sådan, at en kvinde skulle være jomfru, før hun blev gift, fordi hendes seksualitet ikke var fri, men tilhørte manden.

En kvindes kønslæber kaldes skamlæber. Og stadig idag bliver tre millioner piger omskåret hvert år, også i Europa. 200.000 millioner kvinder lever idag med de alvorlige følgevirkninger af FGM, female genital mutilation, som i sin essens handler om at stække og kontrollere kvinders seksualitet og gøre den til noget urent og skamfuldt.

Det er det vildeste fysiske og psykiske overgreb mod kvindens krop og seksualitet, som jeg ikke tror, stadig havde haft sin gang på jorden, hvis det var manden, det gik ud over.

Den kollektive undertrykkelse, der er og har været, er noget, som alle kvinder på en eller anden måde bærer på. Det har sat et aftryk på os – uden vi måske er helt bevidste om det. Mange kvinder i dag er ikke i kontakt med deres lyst.

De har aldrig rigtig følt, at den har været deres egen, som de havde fuld magt og råderet over og endnu mindre, at den var en smuk, stærk og værdifuld del af hende. 

💥 Hvad betyder det for en kvinde, hvis hun ikke kan mærke sin egen lyst?

Når en kvindes seksualitet er stækket, rammes hun i sin inderste kerne. Det er så vitalt, men også helt fatalt, når hun ikke har adgang til sin egen dybeste kraft. Når vi ikke er i kontakt med vores egen indre instinktive, seksuelle power, bliver vi lettere de pæne piger, der er alt for meget oppe i vores hoveder, og hvor vi hele tiden er på overarbejde med at levere og præstere ydre værdi, gennem f.eks. vores hjem, karriere og udseende.

Vi mister nogle vigtige aspekter i at være et helt menneske – alt det, der handler om bare at være og nyde, at hylde og elske selve livsenergien i os, at hengive os og overgive os til vores krop, til nydelsen og glæden, og til vores partner.

Vi mister det rum, hvor vi bare er krop, sanser og kærlighed. Hvis en kvinde ikke kan mærke sin lyst, sin krop og sit skød, bliver det seksuelle selvfølgelig en ret svær opgave.

Seksualitet kræver jo, at vi kan være og mærke, at vi giver slip, mister kontrollen og nyder det, der sker og tillader os selv at være nydende, modtagende og også at udtrykke os og tage vores plads. Så kvinder har selv et arbejde at gøre for at slippe deres egen kraft fri.

💥 Hvad kan en kvinde gøre, hvis hun har lyst til at arbejde med sin lyst?

Jeg vil starte med at sige, at der findes lige så mange forskellige seksualiteter, som der er mennesker. Vi har hver vores følelser af skam, skyld og ”nedlukninger” af os selv og vores krop. At slippe sin egen kraft fri er derfor en meget individuel rejse, hvor du må kigge på din egen seksuelle historie.

Du kan starte med at skrive din seksuelle historie ned til dig selv, eller du kan fortælle den til en veninde. ”Hvor føler jeg mig lukket eller skamfuld, hvad er jeg ikke i kontakt med, hvad drømmer jeg om, hvordan har jeg lyst til at elske og blive elsket.” Tag dig selv og din lyst alvorligt - på samme måde som du ville tage en karriereplan alvorligt.

Du kan også starte med at skabe en god relation til dig selv og din krop. Har du et intimt forhold til dig selv? Det er for de fleste kvinder et arbejde at lære at elske sin egen krop og lyst. Smør dig ind i olie, også dine kønslæber, massér dine bryster, læg din hånd på dit køn, måske smag på din egen smag.

Det er som om, vi tænker, at det at være et seksuelt væsen, kun handler om den sex, vi har med en partner, men vores seksuelle energi har vi 24/7. Det er også vores livsenergi, det er også måden, vi er sansende og livfulde væsener på i dagligdagen. At vi elsker vores kvindekrop og lyst og forstår, hvor meget power der er i den - uanset om vi har en partner eller ej.

Lyst og seksualitet er en smuk livsenergi, vi har indeni os selv, og hvordan vi har lyst til at bruge den, er vores eget valg. Du kan godt have masser af sex, der måske i bund og grund ikke gør dig glad.

Sex kan være mange ting, også oplevelser, hvor du ikke har dig selv med. Så et godt sted at starte er at skabe en selvkærlig relation til din egen krop og din egen lyst. Lære den at kende, tage vare på den og både tillade den at udfolde sig frit, men også at passe godt på den. 

Hvis du som kvinde ikke er i kontakt med din egen lyst og seksualitet, betyder det, at du kan komme til at mangle en meget vital livsenergi. Seksualitet, kærlighed og intimitet frigiver mange biokemiske stoffer såsom oxytocin, dopamin og serotonin, der bidrager til glæde, velvære, afslappethed, et øget immunforsvar og en større følelse af forbundethed og kærlighed. 

💥 Hvad kan en mand gøre, hvis han har lyst til at hjælpe sin kvinde?

Hvis en kvinde har haft krænkende seksuelle oplevelser igennem sit liv, eller selv har gjort ting, hun i virkeligheden ikke havde lyst til, er der gode grunde til, at hendes lyst er lukket ned, eller at hun er holdt op med at mærke sine grænser, og hvad hun selv har lyst til. 

Den partner, hun er sammen med, kan virkelig være med til at heale hende, og den smerte, hun kan have fået med sig undervejs. Det kan han for det første gøre ved at slappe af i forhold til sin egen udløsning, dvs. at holde meget længe, så hun får al den tid, hun har brug for.

Jo mindre fokus, han har på sin egen udløsning, jo mere nærværende kan han være med sin partner. Der er brug for masser af nærvær og tid, for at hun kan føle sig tryg, langsomt åbne op og få plads til det, der sker i hende.   

Helt fysisk kan manden være nærværende med sit blik, sine ord og berøringer. I stedet for at køre hende hurtigt op til en udløsning, kan han ære og elske hende med kærtegn.

Han kan sige til hende, at hun er så smuk og dejlig, når hun nyder og slipper sig selv fri. Det er godt, hvis han siger det mange gange og på mange måder, så hun forstår og mærker, at hendes lyst er så velkommen og værdsat. 

Kvinder, der har det eller har haft det svært, har brug for masser af tid, så deres krop og lyst langsomt kan åbne sig og udfolde sig. Hurtig sex og ikke nærværende sex, kan ikke åbne de rum, hvor healing kan finde sted.

Og der er brug for, at kvindekroppen og den kvindelige seksualitet bliver healet for skam, kontrol og manglende værd. Jeg tror, det begynder at ske i 2023. Nu har vi, med Me Too, haft nogle meget vigtige år med "det kollektive nej til krænkelser" og nej til nogle mænds følelse af at eje kvindekroppen.

Nu er kroppen vores egen, og vi kan begynde at heale den og derefter sætte den helt fri på vores egne præmisser og med vores egen seksualitet, som er elsket og værdsat og har høj værdi. 

 

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.