Ingrid Ann Watson, psykoterapeut

Vil du undgå at skuffe?

Valentines Day - og andre mærkedage - kan være vildt irriterende, fordi de kan ende ud i skuffelser og forgæves forsøg på at nå hinanden. Men der er hjælp at hente!

Vi har givet fem spørgsmål til parterapeut Ingrid Ann Watson, der er forfatter til flere bøger om kærlighed, tidligere ekspert på TV2’s ”Go’ Morgen Danmark” og forperson for Foreningen af Danske Psykoterapeuter. 

Ingrid Ann Watsons svar kan hjælpe dig og jer til at komme bedre overens med mærkedage, så I sammen kan få kærligheden til at leve og blomstre.

💥 Hvad kan en dag som Valentines Day give os?

Den kan give os flere ting. En ting er irritation … haha. ”Endnu en dag, hvor jeg kan skuffe”. Jeg hører, at mange mænd tænker, at ”nu er der igen risiko for, at jeg skuffer min partner, fordi jeg ikke kan huske mærkedage. Der er noget, der bliver forventet af mig, som jeg ikke er god til”.

Sagen er jo, at Valentines Day måske ikke interesserer din partner. Måske er din partner også dårlig til gaver og overraskelser. Mange partnere har noget på de mærkedage, om det er bryllupsdage eller Valentines Day. Det er egentlig ikke kønsrelateret. Samme problematik kan også være i et mand-til-mand eller kvinde-til-kvinde forhold.

💥 Hvad kan forhindre os i at få en god Valentines Day?

At vi ikke kommunikerer med hinanden! Hvis Valentines Day – eller en anden mærkedag – er vigtig for dig, må du selv tage ansvar og sørge for at fortælle det til din partner. Men du tænker måske, at ”Nu har han set alle reklamer om Valentines Day i tv, så må han have opdaget dagen og har nok fundet på noget.” Hvis du har forventninger, som du ikke får kommunikeret ud, kan du komme til at skabe en skuffelse indeni dig selv.

Spørg dig selv, hvad dine tavse forventninger handler om. Handler de om, at du skal se, om din partner kan finde ud af det her, eller handler de om, at du egentlig gerne vil være sammen med din partner. Hvis det primært handler om, at du vil se, om han husker dagen, lægger du op til at blive skuffet.

Hvis kærlighed og seksualitet er vigtig, hvorfor så ikke sige det. Fortæl din partner på forhånd, at du godt kunne tænke dig at bruge denne dag sammen. En dag, hvor I vælger at være sammen. Det er så vigtigt, at man ikke har forventninger, som man holder for sig selv i tavshed.

Man kan også spørge sig selv, hvorfor man vælger at være sammen med en partner, hvor man er tavs omkring sine forventninger. Hvis Valentines Day og andre mærkedage er vigtige, så vælg en partner, der kan huske sådanne dage, og som ved, at de er en del af dit kærlighedssprog

💥 Hvad er det vigtigste at være bevidst om, hvis man gerne vil have kærlighed til at fungere?

Tal sammen! Det gælder i alle livets forhold, at hvis man ikke taler om tingene, risikerer man at blive skuffet. Fortæl, hvad du har lyst til, brug for og prøv at give slip på din, måske hæmmende opdragelse, der gør, at du ikke får sagt tingene. Måske er du opdraget til, at folk skal gætte, hvad du drømmer om og ønsker, men det er den sikre vej til skuffelse, for din partner kan ikke gætte.

Den anden ting, der er vigtig, er at kende til dit og din partners kærlighedssprog, for så ved du, hvor du skal sætte ind. Når du ikke kender din partners kærlighedssprog, er der en chance for, at du giver dit eget sprog videre, som måske slet ikke er interessant for din partner.

Jeg oplever gang på gang i mødet med par, at når de kender til hinandens kærlighedssprog, får de det øjeblikkeligt bedre. De forstår, hvor de skal sætte ind, og hvad den anden har brug for.

Det hele bliver simpelthen lettere. Man slipper for at spilde tid på at lave forgæves forsøg på at tilfredsstille den anden, hvor man selv kan ende med at blive skuffet, fordi ”Jeg synes, jeg gør så meget, men du er ikke til at gøre tilfreds. Lige meget, hvad jeg gør, er det ikke godt nok.” De sætninger slipper man for. Det giver en lettelse, for nu kan man imødekomme sin partner og ikke blive anklaget for at gøre noget forkert.

💥 Hvad kan manden gøre, hvis han vil skabe en god Valentines Day?

Han kan starte med at være opmærksom på, at en gang om året er det Valentines Day. Og hvis han så også behandler dagen, som han ville behandle sit arbejde, er der en god chance for, at han kommer i mål.

Det er jo nok ikke sådan, at han glemmer møder og aftaler på jobbet, hvis de er vigtige for hans chefer og kollegaer. På samme måde skal mærkedage også helst have den opmærksomhed, at hvis de er vigtige for hans partner, gør han noget ud af det. Hvis han lagde mindre energi og opmærksomhed i sit arbejde, ville han jo blive fyret …

💥 Hvad kan kvinden gøre, hvis hun vil skabe en god Valentines Day?

Hvis hun gerne vil have en god Valentines Day, skal hun huske at sige det til ham. Hun kan sige, at ”Jeg ved godt, det er sådan en amerikansk ting, der er indført, men har du lyst til, at vi bruger den til at understøtte vores kærlighed, samliv og seksualitet”. Prøv at finde ud af, hvor er han med det her.

Kærlighed er noget, vi giver, og så betyder det, at vi begge to giver til hinanden. Hun har også et ansvar for, at det bliver en god dag og aften – eller måske ligefrem en hel Valentines uge. For hvorfor ikke have en kærlighedsuge?

Hun kan også vække ham om morgenen og sige, at i dag er det Valentines Day, så jeg vil gerne invitere dig ud og spise. Eller hun kan vække ham en time før, de plejer at stå op, og have hed og saftig sex. Hvorfor ikke bruge sine bedste kræfter på sex og så efterlade resten af kræfterne til arbejdet?

💥 Lavpraktiske tip fra Ingrid Ann Watson:

  • Overfør fødselsdage og mærkedage i din kalender år for år.
  • Opret en digital ønskeseddel på ønskeskyen.dk. Her kan du løbende lægge dine ønsker ind, så din partner altid ved, hvad han/hun kan give som gave.

Find Ingrid Ann Watson på hendes hjemmeside.

Ingrid Ann Watson: Bøger og samtalekort

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.