Sara Skaarup, sexolog og forfatter til bl.a. "Lyserøde Luftkasteller"

Kend din kærlighedskemi

Der er noget, du må vide som kvinde, så du kan undgå at fare vild i dit kærlighedsliv – hvad enten du er single eller er i et forhold.

Og by the way: Det er også godt, at du ved det som mand, for du vil forstå, hvad det er, der kører med kvinder. 😉

Det, der er godt at vide, er, at en kvinde har en særlig kærlighedskemi - alene fordi, hun er født som kvinde. Når en kvinde har intim kontakt med en mand, begynder hun at skabe en tilknytning og en følelse af samhørighed med ham, som er forårsaget af hormonet oxytocin, som man også kalder for kærlighedshormonet. Læs mere om kærlighedskemi:

Det hormon virker omtrent tre gange så kraftigt på en kvinde i sammenligning med en mand, og derfor kommer det til at have en stor indflydelse på hendes kærlighedsliv.

Det skriver sexolog og journalist Sara Skaarup om i sin bog "Lyserøde Luftkasteller - undgå at fare vild i kærligheden", der er udkommet her i denne sensommer.  

Vi har talt med Sara Skaarup om den kærlighedskemi, som særligt rammer kvinder. Hvad den kan komme til at betyde for hende, og hvordan hun kan tackle den, så hun ikke flyver ud i lyserøde, romantiske luftkasteller, der kan ende med ikke at have så meget med virkeligheden at gøre.

💥 Det biologiske loop 

Vi er forskellige, og nogle kvinder er mere disponerede for den særlige kærlighedskemi. For nogle er det sådan, at de ikke engang behøver at have intim kontakt, før kærlighedskemien – der udover oxytocin også rummer en cocktail af f.eks. dopamin og endorfiner – begynder at arbejde i dem.

Sara Skaarup forklarer:

”Hvis man dater online og har en lang chat, hvor man føler sig mødt, kan det her biologiske loop gå i gang. Det loop, der handler om trangen til at blive valgt, set og høre sammen.

Rent evolutionsmæssigt er det virkelig smart. Kvinden er den, der er fysisk svagest, og da vi levede på stepperne, var kvinden sårbar og havde brug for en mand, hun kunne knytte sig til.

Det stenaldergreb var nyttigt dengang, men i dag skaber det besvær i vores kærlighedsliv, fordi kys eller ”one nights” kan have det automatiske efterslæb, at vi føler os forelskede. ”Der er noget særligt med den her mand, der er noget, jeg gerne vil udvikle”, kan vi sige til os selv og hinanden.

Det biologiske loop kan spolere det for os og sætte luftkasteller i gang, fordi vi kan tolke de signaler, vi får fra kroppen som tegn på, at den mand, vi har mødt, er den rigtige for os. Hvis man bare gerne vil have sex med nogen, kan det blive besværligt, fordi hele kroppen begynder at mærke det som kærlighed. 

Det er vigtigt at kunne navigere rundt i, hvad der er hvad. Hvornår er man egentlig rigtig vild med manden, hvornår er det en længsel, der tager over, og hvornår er det tegn på, at man vil kunne udvikle en relation sammen.

Det er ikke kun håbefulde singler, eller naive kvinder, der oplever det her. Det er en motor, der sidder inde i alle kvinder uanset, om de har en partner eller ej. Det er bare ikke noget, vi taler så meget om. Det kan være et meget forstyrrende element, som man ikke selv har magt over, hvor kroppens kemi "overruler", og fornuften sætter ud.

Typisk sker det her gang på gang, fordi man kan blive afhængig af at komme ind i det biologiske loop. Det kan være en lettelse at finde ud af, hvad det handler om.”

Det store spørgsmål er, hvad man kan gøre, når man har opdaget sit biologiske loop og gerne vil ændre det mønster – for at få kærlighed til at lykkes.

💥 Sara Skaarup fortæller, hvad du kan gøre, hvis du er single. 

”Som med al personlig udvikling handler det om at være vågen. Det er en god ide at observere dig selv. Hvis du er single og dater en ny, råder jeg til, at du går langsomt frem.

Skriv en dagbog, hvor du fortæller dig selv, ”hvor er jeg lige nu, og hvordan mærkes det, der sker i vores relation, i min krop.

Hold øje med, hvor dine fantasier løber hen. Bygger du luftkasteller op? Er du for hurtig på aftrækkeren? Hvordan opfører du dig? Tilpasser du dig, fordi du håber, manden vil vælge dig?

Har du svært ved at koncentrere dig, når I ikke ses? Er der følelser, der kører med dig, som måske slet ikke har noget med virkeligheden at gøre, men som gør, at du ikke kan være til stede i dit eget liv?

Jeg vil gerne slå til lyd for, at du omskoler dig selv. Det kan du gøre ved at starte med at spørge dig selv, hvad du venter på, hvad du leder efter og så korrigerer de parametre, du ubevidst har kørt efter.

Mange af os er påvirket af romantiske film eller ungdomsoplevelser med stormfulde forelskelser, men tiden er gået, og man er blevet ældre, så det er en god ide at gentænke hele kærlighedskonceptet. Hvad vil passe til dig, hvor du er i dag?”

💥 Sara Skaarup fortæller, hvad kan du gøre, hvis du er i et fast forhold. 

”Romantiske drømme er som et drug, og spørgsmålet er, om du kan finde ud af at bruge det som et partydrug, der løfter dig, eller du er blevet afhængig, fordi du håber at blive set, opdaget eller hentet ud af dit tårn.

Det kan godt give en feel good-fornemmelse at flirte med nogen, men er det dét, du vil, når det kommer til stykket? Måske skal du ordinere dig selv en detox, for hvorfor er det egentlig, at du vil flirte.

Hvis du altid i hemmelighed går og crasher på andre, hvad vil du så egentlig. Hvis årsagen er, at du har en kedelig periode eller en pligttung hverdag, skal du måske prøve at være til stede med den, du lever med, og gøre noget ved livet der, hvor du er.

Hvis du gerne vil hente energien hjem til dit parforhold, bliver du nødt til at se dig selv efter i sømmene. Hvad er det, der ligger nede i min motor? Er der en længsel? Er jeg gået i stå i mit liv? Hvorfor har jeg brug for det her drug?

Det er normalt og naturligt at få lyst til at blive fascineret af andre end den, man er sammen med – og det kan give god energi. Men hvis man konstant dyrker fantasier om andre, kan det blive en flugt, der dræner opmærksomhed ud af relationen – på samme måde, som hvis man er fysisk utro.

💥 Pointen er: Undersøg dine kærlighedsdrømme. 

Uanset, om du er i forhold eller ej, er du nødt til at finde af, hvordan du selv styrer det biokemiske system af oxytocin, endorfiner og dopamin. Sara Skaarup uddyber:

”Jeg er stor fan af at være begejstret for andre mennesker. Jeg synes også, kærlighed er vigtig. Jeg vil bare gerne hjælpe kvinder med at guide deres kræfter derhen, hvor der er mulighed for resonans. 

Jeg taler med så mange kvinder, der føler sig fortabte, misforståede og drænede i deres kærlighedsliv, fordi de kommer til at ”hooke” op et sted, hvor de ender med at spilde deres kræfter.

Jeg vil absolut ikke tage kærligheden fra dem, kun luftkastellerne.

Jeg vil inspirere til, at de tager et realitetstjek med sig selv. Afstemmer det, de føler og tænker, med det, der foregår i virkeligheden.

Det kan være næsten umuligt at skelne, om man er reelt forelsket eller blot forblændet. Men prøv at se nærmere på, om relationen giver dig en følelse af disharmoni, som vi typisk negligerer, hvis vi opbygger urealistiske lyserøde luftkasteller. Spørg dig selv, om relationen løfter dig.

Undgå at spilde dine kræfter på at gøre dig lækker og at drømme om nogen, som ikke er det værd, men giv den i stedet fuld gas i forhold til et menneske, der matcher dine værdier og libido. Hvis du ender med at være tyndslidt og desillusioneret, har du brugt dine kræfter forkert.

Det er en smuk mekanik, at oxytocin gør, at vi føler os knyttede til hinanden, men den biologiske mekanik er ikke rigtigt gearet til den selvstændige kvinde, som lever i vesten, og som måske oveni købet har lyst til et frit kærlighedsliv med sex og erotik.  

Læs mere om kærlighedskemi:

At kende til sin kærlighedskemi og kunne guide sig selv i den, er den sidste bastion i kvinders frigørelsesproces. Når hun kan guide sig selv, vil hun stå mere stærkt i sig selv – og sit liv.

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.