Bliv god til at elske mere

Bliv god til at elske mere

De fleste af os drømmer om kærlighed.

Vi drømmer om at møde den rigtigste rigtige. Om at få børn med den eneste ene. Eller blive gammel med den eneste rigtige. 

De fleste af os glemmer bare, at kærlighed også er en krop på stoffer, og det er en stor fordel at kende den kemi, der bliver udløst, når kroppen og sindet er i gang med fantasier og drømme om "den eneste rigtige".

Når du kender kærlighedskemiens ABC, kan du bedre skelne, om du virkelig elsker den partner, du er sammen med, eller du er underlagt en såkaldt ”kemisk forelskelse” (Sara Skaarups udtryk), som din krops biologiske processer har sat i gang.

Og når du kender kærlighedskemien, kan du også nære og bevare dit allerede eksisterende forhold, ved at være bevidst om, at I skal nusse og kramme hinanden meget – så tilknytningshormonet oxytocin ofte bliver frigivet – for at undgå, at forholdet sygner hen.

Sexolog og forfatter Sara Skaarup har skrevet "Lyserøde luftkasteller - undgå at fare vild i kærligheden", der er en håndbog i at håndtere romantiske dagdrømme og fantasier.

Sara Skaarup inspirerer os til netop at kende de biologiske stoffer, der har med forelskelse og kærlighed at gøre. Hvis du vil blive god til at elske, er det en god ide at kende til kærlighedskemiens ABC, som handler om de biologiske stoffer dopamin, oxytocin og serotonin. 

💥 Dopamin - lykkefølelsen

Når vi gør ting, der føles godt for os, frigives dopamin. Dopamin regulerer lystfølelse, eufori og bliver brugt af hjernens belønningssystem.

I tilstrækkelige høje dopamindoser udløses en intens glædesrus, som vi kan blive afhængige af – og derfor er det ikke så underligt, at vi som mennesker bliver høje på både shopping, computerspil, lotto eller sportspræstationer. Er vores niveau af dopamin lavt, vil vi derimod opleve en ubehagelig uligevægt, der sender os på jagt efter optankning, så vi kan blive løftet igen. Og så starter afhængighedsloopet …

Vi kan også blive afhængige af det kick og den rus, som en forelskelse og/eller sex giver os. Hvis andre feel-good-hormoner og neurotransmittere ikke tager over, når forelskelsen blegner - og dopaminniveauet dermed falder - vil forholdet ikke føles godt længere. Men er det lykkedes for et par at opbygge nærhed og masser af fysisk kontakt i den forelskede fase, er der gode chancer for, at de vil blive sammen. Blandt andet på grund af oxytocin.

💥 Oxytocin - tilknytningen

Når vi krammer, kysser, aer og nusser hinanden, og når vi har sex og får orgasmer, frigives og udskilles hormonet oxytocin.

Det bliver også kaldt for kærlighedshormonet eller tilknytningshormonet, fordi det skaber en følelse af tilknytning, når vi er tætte sammen hud mod hud. Forskning har påpeget, at koncentrationen af oxytocin i blodet stiger betragteligt, når man f.eks. nulrer brystvorterne. Men at nusse hinandens ansigt eller holde i hånd, udløser også hormonet.

Kropskontakt får os til at føle os følelsesmæssigt tilknyttet til den person, vi er tæt på. Dette gælder både for kvinder og mænd, men i højere grad for kvinder end for mænd.

Gennemsnitsniveauet af oxytocin er knap tre gange højere hos kvinder. Læs bloggen med Sara Skaarup her, hvor hun forklarer, hvilke konsekvenser det kan have for kvinders kærlighedsliv. 

En svensk undersøgelse fra Karolinska Instituttet viser, at mænd har brug for to til tre gange så meget berøring som kvinder for at opretholde samme mængde af oxytocin.

Hormonet gør os i stand til at skabe intime og venskabelige relationer og fungerer som en slags social ”lim”, der bringer os tætte på vores partner eller barn/børn.

Oxytocin øger følelsen af tillid og velvære og dæmper angst. Desuden sænker det blodtrykket, pulsen og mængden af stresshormoner i kroppen og giver en god nattesøvn. 

Uden berøring vil aktiviteten i hjernens dopamin- og oxytocin kredsløb falde, og længslen efter oxytocin vil få os til at søge hinanden.

💥 Serotonin - glædestilstanden

Serotonin er en neurotransmitter, som ofte forbindes med følelsen af veltilpashed og lykke. Et generelt nedsat niveau af serotonin i hjernen er forbundet med depression, bekymring og tristhed, mangel på tillid, hukommelses- og søvnbesvær.

Vores indre stemningsbarometer reguleres primært af neurotransmitteren serotonin. Vi har hvert vores basale niveau af dette stof, og vi kan hver især gøre noget for at fastholde og styrke vores niveau af serotonin.

Flirtende og opsøgende mennesker har som regel et højt niveau af serotonin, som gør det lettere for dem at tiltrække og fange andres opmærksomhed. De fleste af os er nemlig tiltrukket af personer, der udstråler overskud og livsglæde. Glade mennesker har vi lyst til at være sammen med.

Hvis du gerne vil have dit kærlighedsforhold til at lykkes, er det en god ide at kigge på dit eget niveau af serotonin. Meget forenklet sagt, kan man sige, at jo mere serotonin, du har, jo lettere vil kærlighedsrelationer være for dig – både at tiltrække de sunde og gode forhold samt at have overskud og energi til at få det forhold, du er i, til at lykkes.

Det, du selv kan gøre, hvis du vil booste dit serotonin niveau, er at dyrke den motion, som du er vild med, spise sund og grøn mad, få tilstrækkelig med søvn, bruge tid udendørs og få sol og begrænse indtagelsen af koffein.

Kilde: Sara Skaarup, ”Lyserøde Luftkasteller – undgå at fare vild i kærligheden”. Læs her: samt www.udforsksindet.dk 

 

 

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.