Emilia van Hauen, Katja Iversen, Pouline Middleton

Del 1: Female Empowerment - sådan!

Hvordan er det lige med Female Empowerment i dag – i den ydre verden og i os selv? Det er snart kvindernes internationale dag - onsdag d. 8. marts - og vi synes, det er en oplagt mulighed for at gøre status.

Vi har derfor inviteret vores direktør Pouline Middleton og to af vores bestyrelsesmedlemmer, sociolog og forfatter Emilia van Hauen og Strategi- og ledelsesrådgiver Katja Iversen til at inspirere os med deres erfaringer, indsigter og viden.

Både Katja, Emilia og Pouline har igennem deres liv været stærke personlige agenter og talerør for Female Empowerment i Danmark og udlandet.

Hvis du er mand, så læs gerne med, for der er meget godt at hente til gode snakke i de kommende uger med din partner, venner eller kollegaer. 

Vi starter i denne uge med at give Pouline Middelton fem spørgsmål om Female Empowerment. I de kommende uger har vi henholdsvis Katja Iversen og Emilia Van Hauen med på vores blog.

Navn: Pouline Middleton Profession: MBA, manuskriptforfatter og direktør for INXO A/S, der står bag XO®. Læs nederst i bloggen om Poulines feministiske baggrund. **

💥 Når du hører ordene Female Empowerment – hvad tænker du så?

For mig er 8. marts en fejring af alle de positive resultater, vi har nået – og en anledning til at sætte fokus på der, hvor vores kultur og samfund mangler at blive ført op til 2023. Mange unge siger nej til de gamle stereotyper. Men der er stadig et stort arbejde for os alle med at frisætte os fra de mange snærende bånd, som kulturen har bundet omkring den enkelte kvinde. Når en kvinde føler sig empowered, spreder hun overskud til dem omkring hende – så Female Empowerment er vigtig.

Både kvinder, mænd og andre køn skal f.eks. have samme ansvar for at få det sociale i en familie, vennekreds eller arbejdsplads til at fungere. De funktioner i samfundet, som har med omsorg, vedligeholdelse og at få børn at gøre, skal bringes op til at blive præcis lige så værdsatte, som fabriks-, kontor- og direktørarbejde er i samfundsøkonomien. Der er også mange ubetalte opgaver, som det især er kvinder, der tager sig af. Hvorfor er det lige, at det stadig er sådan?

💥 Hvor ser du den største forhindring for Female Empowerment i 2023 – i den enkelte kvinde?

Jeg vil gerne dele en personlig oplevelse: Jeg havde på et tidspunkt en gift elsker, som sagde til mig, at han var en mand, der sled kvinder op. Han var topchef i en stor international koncern og drømte om at sige sit faste job op og bruge sine kompetencer som selvstændig konsulent. Jeg rådgav ham omkring at oprette et firma, fandt på navnet til det og bistod med at lave businessplanen.

Men efter nogle måneder blev jeg klar over, at han aldrig ville blive selvstændig, og det sagde jeg til ham. Grunden var, at han og konen hver aften delte 1 flaske vin. Han hævdede, at han havde brug for det for at slappe af. Jeg sagde, at han med vinen lagde låg på sine længsler - og så bliver ens drømme sjældent til noget.

To måneder senere var det nytårsaften, og han sendte mig en sms om, at nu var han holdt op med at drikke. En måned senere fortalte han oprørt, hvor meget dem omkring ham drak, og hvor uintelligente de var at høre på. Samtidig oprettede han sit firma. Ved slutningen af den følgende måned sendte han sin første faktura til en kunde på 150.000 kr.

Så blev det påske, og der gik nogle uger. En dag ud af det blå fik min datter, som han havde mødt flere gange, konstateret diabetes 1. Desværre opdagede lægevagten ikke noget, så hun var ved at dø af det. Men trådte min elsker til og bistod mig i de svære uger efter chokket? Nej, det gjorde han ikke, og undskyldningerne var tynde.

Jeg satte mig ned og gjorde op, hvor meget jeg havde hjulpet ham med hans  virksomhed, som han nu levede fuldt og helt af. Det repræsenterede 100.000 kr. Da vi var venner – og elskere – ville jeg gerne give ham en rabat. Så jeg sendte ham en faktura på 50.000 kr. og forklarede, at det intime var sat på hold, indtil han betalte. Han skrev tilbage, at han aldrig før var blevet fyret  med en faktura. Han betalte aldrig. Hans store bil holder stadig foran hans og konens hus på en vej i Gentofte, men mig sled han ikke op.

Hvad er min pointe med dette? At man som kvinde skal være bevidst om værdien af alt det, man giver. Dernæst kan man overveje, om det er på tide at sende en faktura.

💥 ... og i den ydre verden? 

Den handler om at sikre kvinder de samme rettigheder og adgang til ressourcer, som mænd og andre køn har. Det handler også om at insistere på, at kvinden ejer sin egen krop, og bestemmer, hvordan hun vil leve, og om hun ønsker at gennemføre en graviditet. Dette skal være et helt basalt krav, hvad enten man bor i Iran, Afghanistan, Ungarn, USA eller Danmark.

Ekstreme politiske bevægelser, hvor man ønsker os tilbage til en idyllisk fortegnet fortid, hvor kvinden var den passive, stille og smilende rekvisit, er en forhindring for et godt liv for alle. Jo flere kvinder, mænd og andre køn, der siger aktivt fra og bidrager til, at vi kan overholde basale menneskerettigheder, jo bedre.

💥 Hvordan har du ”female empowered” dig selv igennem livet?

Jeg har tidligt set, at det, man var god til, blev man hele tiden sat til. Så hvis man melder sig hver gang, nogen har et behov, får man lov til at opfylde andres behov livet igennem.

I begyndelsen af mit voksne liv satte jeg en ære i at klare alting selv og sled mig selv op. Jeg troede også, at jeg ville blive belønnet for, hvor dygtig, jeg viste andre, at jeg var. Siden blev jeg klogere. Jeg fandt ud af, at de fleste problemer løser sig af sig selv, og når en opgave er 80% færdig, er det ofte nok. Endelig erfarede jeg, at netværk er guld værd, fordi andre så får en aktie i din succes.

💥 Hvad er dit bedste råd til andre kvinder, hvis de har lyst til at ”female empower” sig selv?

Jeg har tre råd:

Ignorer din indre kritiker. Jeg har igennem årene lært, at der ikke er nogen grund til at lytte til sin indre kritiker. At se på mænd og deres adfærd har inspireret mig til at se på kritik på en ny måde. Den indre kritiske stemme har jeg nemlig meget oftere set hos kvinder, hvor de bebrejder sig selv små fejl, mens store fejl hos mænd slet ikke får samme hverken indre eller ydre konsekvenser.

Den indre kritiker vrænger alt ud af proportioner, og hvis du lytter til den, ødelægger du dig selv. 

Overvej, hvem du vil sende en faktura – inspireret af min egen historie.

Vær parat til at tænke nyt, når livet er på tværs. Jeg blev på et tidspunkt single, men i stedet for at bebrejde mig selv for endnu en skilsmisse, mente jeg, at det måtte være kærligheden, og den måde, jeg levede den på, som trængte til et eftersyn.

I en periode datede jeg tre mænd samtidig: én til at snakke med, én til at hjælpe med det praktiske og én til at dyrke elskov med. Det gav mig nogle solide erfaringer i at mærke efter, hvad jeg havde lyst til. Rollerne gav mig ret til at sige nej – også selvom det ødelagde den gode stemning.

Endelig konfronterede min model mig med min egen seksuelle lyst. Både i datingprofilen og på dates måtte jeg stå ved den. Det gjorde mig bevidst om, at for mig er et godt sexliv en vigtig del af det gode liv. At være direktør for XO® produktet giver mig mulighed for at udbrede kendskabet til, hvordan man gør lysten til kompasset i ens liv, så man får mere nærhed, endorfiner, der pulser løs, og kontakt til den fantastiske kraft, der bor i en.

** Pouline Middletons baggrund:

Kabinettet, Øst for Gener, Albright netværket, sidder i bestyrelsen for WIFT Women in Film, Media & Television. Derudover har hun skrevet tre romaner og en håndbog. Første roman hedder ”En kvinde tre mænd”. Den beskriver en ny model for kærligheden, som hovedpersonen prøver af efter, at hun er blevet skilt. Anden roman ”Gå efter guldet” handler om en kvindes karriere, og hvordan virkeligheden er anderledes, end hun har forestillet sig. Den tredje roman har titlen ”Spor af længsel” og er en historie om at nægte at lytte til sine længsler for så alligevel at gøre det. Pouline coacher også løbende kvindelige ledere. Det handler ofte om idealer og virkelighed, der ikke passer sammen, og hvordan man så tackler det med overskud.

 

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.