sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen

Vil du nå din partner?

- så er det en god ide at tænke over de biologiske forskelle, I har, siger sexolog, parterapeut og tidligere sexekspert på Ekstra Bladet Signe V. Bentzen. 

Vi er i gang med et tema, der handler om, "hvor er kvinder med deres nydelse og lyst i 2023". Hvis du er mand, gør du klogt i at læse med. 😉

Du vil få inspiration til, hvordan du kan møde din kvinde, og hvordan I kan møde hinanden og nyde sammen. 

Denne uge har vi Signe V. Bentzen med som gæst på vores blog, og vi har givet hende fem spørgsmål:

💥 Hvordan ser du, at kvinders lyst og nydelse har det i 2023?

Jeg ser, at kvinders nydelse og lyst har det svært. At kvinder sammenligner sig med mænd og deres lyst og nydelse. At kvinder også sammenligner sig med den seksualitet, der bliver beskrevet i blade, porno og sociale medier, som giver et indtryk af, at kvindens lyst fungerer som mandens lyst, som er hurtig, ligger lige under overfladen, og hele tiden er til stede. Men kvindens lyst ligner ikke mandens.

Kvindens lyst og nydelse er generelt set meget forskellig fra mandens. Der er nogle biologiske og hormonelle processer, der gør, at kvinden er langsommere til at være klar til nydelse end manden. Men årsagen er også, at den moderne kvinde er megapresset i sit liv.

De biologiske og samfundsmæssige årsager gør, at manden med sin hurtige lyst, har det nemmere i 2023. Kvinden er presset på tid og på ting, som hun pålægger sig selv, at hun skal. Hun vil gerne have en fed karriere, være en god mor og veninde og have et kulturelt liv, men døgnet har ikke så mange timer, og hun ender med ikke at have nok tid til sig selv.  

Resultatet er, at mange kvinder er i dyb krise med deres seksualitet. Den tid, som det virkelig kræver for hendes krop at komme ned i de lag, hvor der er plads til nydelse, har hun ikke særligt meget af. Hun kan komme til at opleve, at hun er defekt, og hun bliver måske også gjort forkert af sin partner, fordi hun ikke har spontan lyst hele tiden. Og man får jo ikke mere lyst, når man føler, man er forkert …

Når kvinden eller parret kommer til mig i terapi, må vi ofte starte helt forfra. For det første er det vigtigt at forstå de biologiske forskelle på mænd og kvinder. Vi kan mange af de samme ting, men der er ikke ligeberettigelse, når det gælder vores kroppe.

Vi har ikke lært, at der basalt set er mange fysiologiske årsager til, at det er mere omstændigt for kvinden at komme hen til sin lyst. Manden er hurtigt seksuelt reagerende. Det tager ham 15-30 sekunder at skabe erektion. Det tager kvinden en halv time, før hele hendes klitoris og vulva er svulmet op. Så først når samlejet er overstået, er kvinden der, hvor hun har ”stiv penis” og er klar til orgasme.

💥 Hvad forhindrer kvinden i at udleve sin nydelse og lyst?

Kvinden leder ofte efter et kvik fix, der kan hjælpe hende, men det eksisterer ikke. Løsningen ligger i hele den måde, hun indretter sit liv på. Hun må sørge for, at der er tid og mulighed for nydelse i hendes liv. Hun må prøve at slippe sin stress.

Det, der forhindrer os i at give os hen til nydelse og lyst, er, at vores nervesystem er gearet til at være meget følsomt overfor stresshormonet kortisol. For at vi kan læne os ind i nydelse, har vi derfor brug for, at der ingen stress og kortisol er til stede i vores krop, fordi det hæmmer tilknytningshormonet oxytocin, som er det, vi har brug for.

Kvinder er som køn sårbare, når seksualiteten er i spil. Naturen har derfor skabt os mega sensitive overfor stressede stemninger og situationer. Vi kan blive gravide, vi kan føde børn, og vi kan dø af det. Når vi har født, er vi drænede, og vi skal beskytte vores afkom i flere år frem.  

Det ligger i vores biologi, at vi er opmærksomme over for mulige fare og trusler, og hvis der lugter af ”røg og fare ude på prærien”, tager overlevelsesinstinktet og stresshormonet over, og kroppen lukker ned for sex-drivet.

Vi har brug for rigtig meget oxytocin, der er tilknytningshormonet, og når vi har det i vores krop, kan vi begynde at give lysten en chance.

Vi har brug for at ”connecte”. Hvis vi ikke har en tæt forbindelse med vores partner, bliver det et nej fra os. Hvis vi har en fornemmelse af, at vores partner ikke rigtigt er interesseret i os, hvem vi er nu, og hvordan vi har det, og hans berøring mere føles som et krav, duer det ikke. Vi må have en oplevelse af, at han synes, det er dejligt at røre ved os.

💥 Hvad er det bedste, en kvinde kan gøre, hvis hun vil have fat i mere af sin nydelse og lyst?

Det bedste, som en kvinde kan gøre, er ikke at springe direkte til sex. Hun må ikke presse sin krop til lyst, for hun har ikke en mandekrop, der kan i løbet af få sekunder. Det er en god ide, at hun spørger sig selv om, hvordan hendes krop og sind kan få det rart, trygt og godt.

Det er også vigtigt at vide, at hun ikke er en manuel eller et vaskemaskineprogram, og ”hvis han bare gør sådan og sådan, så er det sådan, jeg fungerer”. Hendes krop er så kompleks og sammensat af følelser, kemi og hormoner, at hun – og de som par – er nødt til at tage bestik af situationen. Hver gang. Kvinder keder sig bravt under sex, hvis manden ikke mærker, hvor hun er.

Det er derfor, at jeg arbejder med tantra, for der er der aldrig noget, der hedder, at vi gør, som vi plejer. Her handler det mere om at møde vores kroppe, hvor de er i dag. Vi tvinger ikke kroppene til noget.

Klitoris skal man f.eks. lade være i fred i lang tid, indtil resten af kroppen er med, og en kvinde kan blive så overstimuleret, at hun ikke kan komme. For kvinden er det først hele kroppen og derefter bryster og kønsorgan. Det er lige omvendt med manden. Hans kønsorgan er meget hurtigt klar til berøring.

💥 Hvilket råd vil du give til manden, hvis han vil hjælpe kvinden i at udleve sin nydelse og lyst?

Se hende i øjnene, rør ved hendes krop, få hende til at grine. Skab masser af oxytocin. Det skal være dejligt og sjovt at komme tæt på. Det er nærværet, der skaber oxytocin, og derfra kan lysten vokse. Kvinden vil med det samme mærke, om du er til stede som partner, og hun står af, hvis du ikke er der, men er i gang med at planlægge næste skridt.

💥 … og hvilket råd vil du give til kvinden, hvis hun vil åbne sin mand for mere nydelse og lyst?

Jeg møder kvinder, som rigtigt gerne vil prioritere deres nydelse og lyst. Jeg beder dem om at skrive en liste over det, som hver dag er det vigtigste for dem. Sex er på deres liste, men ikke som det vigtigste.

Det viser mig, at de fleste kvinder propper alt for mange ting ind i deres dag. Vi kan ikke rende rundt og stikke os selv det blår i øjnene, at vi kan få det hele. Jo, vi kan godt få det hele, men ikke på en gang. Vi må prioritere.

Lysten kommer heller ikke pludseligt som ved et trylleslag. Hvis du som kvinde virkelig godt kunne tænke dig, at der var mere nydelse og lyst i dit liv, må du skaffe dig tid og plads.

Vi kan selvfølgelig ikke planlægge lyst, men vi kan godt planlægge en date, og hvad, der så kommer ud af den, må vi være åbne overfor. En date er jo aldrig spildt. Måske knalder man næste dag, fordi det har været hyggeligt at være sammen, og der er kommet meget oxytocin i blodet. 

Problemet er, at hvis du kører dit liv i overlevelsesgear, skærer ind til benet og kun gør det, der er nødvendigt, mister du din glæde. Vi kan se på mændene, at de stadig har det sjovt og kommer ud med drengene. Vi sidder øverst på kransekagen og projektstyrer familie og job og giver ikke os selv tid og plads til nydelse. Men hvis du også lukker ned for ting, der tager lang tid – som nydelse og lyst – kan du ende med at blive tør, kedelig og bitter – og det er jo virkelig ærgerligt.

Vil du have mere inspiration fra Signe V. Bentzen? Så find hendes hjemmeside her og Facebook her. 

 

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.